W ostatnich latach niezwykle modne stały się diety ketogeniczne i lowcarb. Te pierwsze polegają na wprowadzeniu organizmu w stan ketozy, dzięki ograniczeniu dowozu węglowodanów do 30-50 g dziennie. Wtedy wątroba wytwarza ciała ketonowe i zaczynają one odgrywać rolę jako źródło energii. Podsumowanie Wydaje się, że diety ketogeniczne mają [...]
[...] trening aerobowy stężenie SHBG wzrosło o 6.9%, gdy nie trenowali stężenie SHBG wzrosło o 1.7% (po 12 miesiącach), Mężczyźni którzy w trakcie obserwacji stracili > 1.5% tkanki tłuszczowej: gdy prowadzili regularny trening aerobowy stężenie DHT wzrosło o 11.1% (po 12 miesiącach), gdy nie trenowali stężenie DHT wzrosło o 7.3% (po 12 [...]
[...] (stAR), aktywność CYP17. Przy stosowaniu „deki” możliwe są typowe skutki uboczne, w tym ginekomastia progesteronowa, retencja wody, zwiększony przyrost tkanki tłuszczowej (jeśli stosuje się większe dawki nandrolonu). Najprawdopodobniej skutki uboczne stosowania nandrolonu nasilają inne, aromatyzujące SAA (synergistyczny [...]
Dla bezpiecznej redukcji ważne jest osiągnięcie nie tyle spadku masy ciała, ale pozbycie się tkanki tłuszczowej! „Ostre” programy odchudzające (np. 1 200 kcal dla osoby potrzebującej 2 800 – 3 000 kcal dziennie) - a i owszem, powodują często znaczący spadek wagi, ale z tego sporo może stanowić masa mięśniowa (a nie tłuszcz). Dlatego po 2 - 3 [...]
[...] stosować klasyczne sterydy anaboliczno-androgenne. Jak to w końcu jest? Co jest faktem, a co mitem? Według badań sterydy anaboliczno-androgenne mogą mieć wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej, jednak często badania dotyczą osób w podeszłym wieku. Cierpią one na wyniszczenie masy mięśniowej, są oblane tkanką tłuszczową. Zdrowy, młody sportowiec [...]
[...] iż nawet duża ilość protein w diecie: 4,4 g na kilogram masy ciała, czyli pięciokrotnie więcej, niż zalecana, średnia, dzienna podaż, nie tylko nie prowadzi do gromadzenia tkanki tłuszczowej, a wręcz owocuje wyraźną redukcją tkanki tłuszczowej u badanych. W badaniu wzięło udział 30 wytrenowanych siłowo osób. Miały nie zmieniać one [...]
[...] tego luźno związanego z albuminą (może być go ~40%). Testosteron związany z SHBG nie może wiązać się z receptorem androgenowym i nie może zostać wykorzystany przez docelowe tkanki. Dlaczego? Ponieważ SHBG posiada 1000-krotnie większe powinowactwo do wiązania się z testosteronem od albumin. U mężczyzny stężenie testosteronu całkowitego [...]
Genetyka jest niesprawiedliwa, ale nie można uzasadniać nią braku efektów w budowaniu masy mięśniowej czy redukcji tkanki tłuszczowej. Nader często powodem porażki nie są wcale „kiepskie predyspozycje”, a niewłaściwa dieta (np. dostarczająca za mało energii – w wypadku budowania masy - lub dostarczająca za dużo energii – w [...]
[...] to u niego stanem przedcukrzycowym, nienormalnym stężeniem glukozy we krwi. O tym musisz wiedzieć Owoce i warzywa z reguły sprzyjają redukcji masy ciała, a nie przyrostowi tkanki tłuszczowej, jeśli nie są spożywane w postaci wysokoprzetworzonej i/lub w nadmiarze (np. soki, wsady owocowe w jogurtach, smażone z dużą ilością tłuszczu warzywa). [...]
[...] prosty, 50 x burpees (przysiad, wyrzut nóg w podporze przodem, powrót do podporu, wyskok w górę), tabata (8 x 20 sekund pracy z 10 sekundowym odpoczynkiem). Dla redukcji tkanki tłuszczowej możesz zastosować: trening aerobowy (biegi, marsze, marszobiegi, jazda na rowerze, niektóre siłowe treningi obwodowe (np. ACT) również sprawdzają się, jako [...]
Jeśli zaczynasz przygodę z treningiem, musisz określić swój cel - od tego kroku zależy całe dalsze postępowanie. Jeśli możesz złapać duże fałdy tłuszczu w przedniej części tułowia, na środku brzucha, w rejonie bioder („boczki”) czy w określonych punktach na ramionach (np. w rejonie tricepsa), to korzystny jest trening siłowy, ale celem nie powinna [...]
[...] healthy subjects”. Jedyne, co jest prawdziwe, to fakt, iż picie soku (~112 g węglowodanów dziennie; ~1277 ml dziennie) w ciągu 4 tygodni spowodowało zwiększenie ilości tkanki tłuszczowej o 1.0 ± 1.8 kg oraz to, iż jednocześnie w badanej grupie spadła wrażliwość na insulinę. Niestety nie wierzę w to, iż 100% sok [...]
[...] ilości tłuszczu i zagrożeń dla zdrowia, takich jak choroby sercowo-naczyniowe. Leczenie testosteronem mężczyzn z hipogonadyzmem zwiększa masę mięśniową i zmniejsza ilość tkanki tłuszczowej, jednak wiele z badań klinicznych dotyczących testosteronu trwało zbyt krótko by wyciągać wiążące wnioski. Naukowcy sprawdzali w jaki sposób długotrwałe [...]
[...] na kilogram beztłuszczowej masy ciała od 15 do 30% podaży kalorii z tłuszczy pozostałą część kalorii z węglowodanów Czyli przykładowy zawodnik ważący 100 kg, przy 12% ilości tkanki tłuszczowej, powinien dostarczać: 2,3 -3,1 g białka na kg beztłuszczowej masy ciała, czyli od 202,4 do 273 g białka (od 809 kcal do 1092 kcal), od 20 do 27,3% 1,2 g na [...]
[...] wątroba (regulator glikemii, odbiorca glukozy i innych cukrów) oraz komórki beta trzustki (produkujące insulinę). Pojawieniu się we krwi kwasów tłuszczowych uwolnionych z tkanki tłuszczowej (np. „boczki”, „oponka”). Zaburzeniu w produkcji inkretyn lub oporność na nie (zwiększają efekty działania insuliny przykłady: GLP1-1; GIP; Ponadto GLP-1 [...]
Dr John Rusin opublikował ciekawy artykuł „The 4 Most Damaging Types of Training”. Z poglądami autora w kilku miejscach się nie zgadzam. Twierdzi np. że kulturystyka powoduje zbliznowacenie mięśni? Wtedy mogą pojawić się zmiany degeneracyjne typowe dla osteoarthritis. Poza tym, SAA wcale nie muszą sprzyjać zdrowiu. Przykładowo, popularny [...]
[...] mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Witamina C odgrywa istotną rolę w gojeniu tkanki łącznej, będąc kofaktorem hydroksylazy prolinowej i hydroksylazy lizylowej lub lizynylowej (lysyl hydroxylase). Enzymy te katalizują hydroksylację reszt proliny i [...]
[...] im wyższa intensywność wysiłku, tym więcej mleczanów powstaje, może zasilać (po kilku przemianach) syntezę cholesterolu, może zasilać (po kilku przemianach) odkładanie się tkanki tłuszczowej podskórnej (i innych jej rodzajów). Gdzie jest składowana glukoza? Organizm posiada magazyny glukozy w postaci: glikogenu mięśniowego (przeciętnie 200-300 [...]